Announcement

30 April 2021

Soal Selidik Definisi Batik Malaysia


There is no translation available.

Dimaklumkan, Kraftangan Malaysia sedang melaksanakan Kaji Selidik Definisi Batik Malaysia bagi mendapatkan persetujuan bersama (umum)/ konsensus daripada kalangan masyarakat, pertubuhan/ persatuan, pihak berkepentingan dan pemain industri kraf tekstil batik terhadap Definisi Batik Malaysia yang dibangunkan oleh Kraftangan Malaysia. Ia juga merupakan insiatif Kraftangan Malaysia untuk menghasilkan satu definisi yang jelas dan mudah difahami oleh pihak industri dan berkepentingan serta dapat meningkatkan kesedaran dan kefahaman masyarakat terhadap ciri-ciri Batik Malaysia.

Dapatan kajian ini juga akan digunakan bagi penetapangaris panduan yang spesifik untuk pengklasifikasian produk tekstil Batik Malaysia. Penetapan definisi dan ciri-ciri Batik Malaysia ini dapat membantu dan memudahkan semua pihak seperti Kraftangan Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia (Kastam), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Malaysia (KPDNHEP) dan lain-lain bagi urusan kawalan kemasukan produk tekstil dari luar negara, pemantauan dan dokumentasi.

Sehubungan dengan itu, dimohon kerjasama tuan/puan untuk meneliti definisi tersebut seterusnya menjawab soal selidik ini dan mengemukakan cadangan sekiranya ada melalui pautan di bawah:

http://upc.mpc.gov.my

Malaysian Handicraft Development Corporation

  • Kuala Lumpur Craft Complex, Section 63, Jalan Conlay 50450 Kuala Lumpur
  • 03 2162 7459
  • 03 2161 2622
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Copyright Reserved Β© 2021 Malaysian Handicraft Development Corporation. Updated : 22/05/23 β€’ Total Visitor : 21297156
bahasa sharing button Bahasa Melayu
faq sharing button FAQ
hubungi sharing button Contact Us
aduan sharing button Feedback
sitemap sharing button Site Map